Het beste voor een klok is dat deze met zorg door dezelfde persoon wordt opgewonden en gelijk gezet. Als dit niet mogelijk is, dan zou een verantwoorde automatisering ons inziens aan de volgende voorwaarden behoren te voldoen.


1.
Het oorspronkelijke uurwerk met toebehoren dient technisch goed te werken en goed te zijn onderhouden

2.
Alle oplossingen moeten 100 % reversibel zijn aangebracht om het aangetroffen basismateriaal veilig te stellen.

3.
Het oude uurwerk moet op 'eigen wijze' blijven lopen, zodat bij uitval of verwijdering van het bedieningssysteem de klok weer kan werken als voorheen.

4.
De bevestigingen van de besturing aan het oude uurwerk (het historisch basismateriaal) moeten niet alleen reversibel (omkeerbaar) maar ook minimaal en eenvoudig los te koppelen zijn.

5.
Het automatisch opwinden en gelijk-laten-lopen moet zodanig plaatsvinden, dat het uurwerk niet zwaarder wordt belast dan wanneer deze handelingen handmatig worden uitgevoerd.

6.
De apparatuur mag het visuele beeld van het uurwerk niet verstoren, zodat het concept van de maker zichtbaar blijft.

7.
Als zich mechanische mankementen in het oude uurwerk voordoen, moet de besturing stoppen, zodat het uurwerk niet ongeoorloofd kan doorlopen.

8.
De apparatuur moet gebruiksvriendelijk, niet storingsgevoelig, duurzaam en veilig zijn.

9.
Het systeem moet bij voorkeur universeel voor ieder type uurwerk zijn toe te passen en door een plaatselijk vakman geplaatst kunnen worden, zonder dat het uurwerk uit elkaar hoeft te worden genomen.

10.
Als het wenselijk is dat de klok exact gelijk blijft lopen en ook tijdscorrecties (zoals Zomer- en Wintertijd) automatisch worden doorgevoerd, dan moet ter plaatse het radiosignaal te ontvangen zijn, dat is gerelateerd aan een atoomklok.